Острів Хортиця

Заповідник острів Хортиця

Є в Україні місця, які здавна притягували людей якийсь невловимою енергетикою. До таких місць належить і острів Хортиця.

Острів Хортиця розташований в самому серці міста Запоріжжя та є найбільшим з дніпровських островів. Рослинний і тваринний світ острова настільки різноманітний, що не відразу повіриш в те, що знаходишся в промисловому мегаполісі. На території острова можна зустріти ділянки всіх природних зон, що зустрічаються в Україні: від лісів і степів до скелястих ущелин, чимось нагадують гірські.

Але основним багатством Хортиці стала не природа, а то історична спадщина, яке нам залишили наші предки, які проживали тут. На острові виявлені скіфські кургани і давні язичницькі святилища під відкритим небом. Деякі з цих святилищ нагадують Стоунхендж в мініатюрі, і також виконували роль древніх обсерваторій. У південній частині острова колись розташовувалося давньоруське поселення Протолче, де не раз відпочивали зі своїм військом Київські князі, повертаючись після битв зі степовими кочівниками. За однією з версій, саме на Хортиці прийняв свій останній бій з печенігами князь Святослав.

Безсумнівно, значний пласт культурної спадщини залишила нам доба козаччини. У північній частині острова можна побачити музейний комплекс «Запорізька січ», який представляє з себе обнесені ровом і частоколом козацькі курені, січову школу, військову канцелярію, церква, що діє кузню і гончарну майстерню. Всі споруди виконані в тому ж архітектурному стилі і за тими ж технологіями, що і сотні років тому. На території комплексу проводять різні фестивалі, театралізовані вистави, а крім того тут знімали знаменитий фільм «Тарас Бульба».

Заповідник острів Хортиця
Заповідник острів Хортиця
Заповідник острів Хортиця
Заповідник острів Хортиця

Недалеко від «Січі» знаходиться музей запорізького козацтва, де зібрані різні експонати тієї епохи: від козацьких шабель до книг і човнів. Біля музею розташований курган з якого відкривається чудовий вид на ДніпроГЕС і річку. А якщо спуститися з кургану і підійти до самого берега Дніпра, то ви будете вражені високим 40-метровим урвищем, про який десь внизу розбиваються дніпровські хвилі.

Насолодившись цим чудовим видом, ви можете відправитися на південь Хортиці. По дорозі можете відвідати «кінний театр», де артисти в національних костюмах показують чудеса верхової їзди. Відправившись ж далі на південь, ви потрапите в комплекс «Скіфський стан». Це комплекс курганів, який розташований на найвищій точці острова. Тут ви можете побачити стародавні кам'яні жорна, ступи, «кам'яні баби». На найвищому кургані є козацька оглядова вежа, з якої видно на 30 кілометрів вдалину.

А ще південніше, біля Хортицького плавнів, є залишки давньоруського городища Протолче, яке відігравало роль форпосту перед територією степових кочівників і контролювало брід на Дніпрі. За однією з версій, саме Протолче стало одним з центрів, навколо якого викристалізувався такий феномен, як запорізьке козацтво.

Туристична інфраструктура острова досить розвинена: можна замовити різні екскурсії, взяти на прокат велосипед. Чи не становить проблем знайти нічліг і місце, де можна смачно і недорого поїсти. Крім цього, на Хортиці достатньо місць, де можна відпочити «дикуном» - з наметами. Для любителів екстремального відпочинку, на Хортиці організовують стрибки з 42-х метрового моста на мотузці, а так само заняття зі скелелазіння.

Приїжджайте, Хортиця нікого не залишає байдужим. Неймовірне поєднання природної чистоти і атмосфери старовини обов'язково залишать у вас найприємніші спогади.

ЕКСКУРСІЇ В КИРИЛІВЦІ

Любите подорожувати і колекціонувати цікаві спогади? Любите відвідувати оригінальні історичні місця, досліджувати природні заповідники, привозити з відпочинку не тільки загар, але і нові знання? Кирилівка - місце саме для таких людей - активних, допитливих, ентузіастів.

Додати коментар

Комментарий

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Можна вирівняти зображення (data-align="center"), а також відео, цитати тощо.